Kanjertraining 

Kanjertraining is een gedegen lesmethodiek voor burgerschap en het aanleren van sociale vaardigheden. Met Kanjertraining leren wij de kinderen op een positieve manier zich te handhaven in sociaal stressvolle omstandigheden. Kanjertraining kenmerkt zich door een nauwe samenwerking van ouders met leerkrachten. Onder het motto: wat je meemaakt is interessant, vervelend of naar, maar hoe je ermee omgaat is belangrijker, dat vormt je. We creëren oplossingen waarmee je elkaar en de situatie recht doet. Oplossingen die in de toekomst houdbaar zijn.

De Kanjertraining is een programma voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Het heeft als doel dat kinderen zich gesterkt voelen, meer zelfvertrouwen krijgen, beter grip krijgen op sociale situaties en gevoelens beter uiten. In de training leren de kinderen onderscheid maken in manieren van reageren. De wijze waarop kinderen reageren heeft vaak te maken met het zelfbeeld en met opvattingen over de buitenwereld. Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van verschillende petten/dierfiguren. Deze zijn vergelijkingen van (kinder-)gedrag. In dit filmpje kunt u zien wat deze petten precies betekenen:

 Tijdens de training komen tal van onderwerpen aan de orde zoals gespreksvaardigheid, interesse tonen, mening durven geven, stoppen met treiteren, zelfvertrouwen, trots zijn, uit de slachtofferrol stappen, het heft in eigen hand nemen.

Binnen de school wordt met 5 kanjerafspraken gewerkt:

  1. we vertrouwen elkaar
  2. we helpen elkaar
  3. we werken samen
  4. we hebben plezier
  5. we doen mee

Deze afspraken vormen samen de basis van ons antwoord op de vraag “Hoe leef ik samen?”.

De kanjertraining bestaat uit 10 thema’s (lessenseries), een thema duurt gemiddeld drie weken. Deze lessen vormen de basis voor een ‘kanjer’-manier van met elkaar omgaan, de hele dag door.