De meeste leerlingen doorlopen zonder veel moeite de basisschooltijd. Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig: een korte of langere periode, met weinig of veel hulp. Passend onderwijs is de naam voor de manier waarop deze extra ondersteuning georganiseerd is.
Scholen (schoolbesturen) voor regulier onderwijs, speciaal basis onderwijs (SBO) en speciaal onderwijs (SO) werken in een bepaald gebied samen om te zorgen voor passend onderwijs. Samen vormen ze een samenwerkingsverband (SWV). Een samenwerkingsverband zorgt ervoor dat ieder kind dat dit nodig heeft, extra hulp krijgt of naar een speciale school kan gaan.
Samenwerkingsverband IJssel-Berkel
Om de extra ondersteuning aan kinderen zo goed mogelijk te regelen, werken de schoolbesturen van de 106 scholen in de gemeenten Brummen, Zutphen, Voorst, Lochem, Berkelland en een deel van de gemeente Bronckhorst (de kernen Vorden, Wichmond en Kranenburg) samen in het Samenwerkingsverband IJssel | Berkel. Onze school maakt deel uit van dit samenwerkingsverband. Op de website van het samenwerkingsverband vindt u o.a. het oudersteuningsplan.
Welke ondersteuning biedt een school?
In ons schoolondersteuningsprofiel (SOP) staat beschreven welke ondersteuning de school kan bieden. We maken daarin onderscheid tussen basisondersteuning en extra ondersteuning. Basisondersteuning is de ondersteuning die iedere school in de regio biedt. De basisondersteuning is voor alle scholen, en dus voor alle kinderen, gelijk. Vanuit het samenwerkingsverband krijgt elke school geld om extra zorg te kunnen bieden binnen de school. De scholen bepalen zelf hoe dit geld wordt ingezet. Op Villa60 is een deel van deze gelden ingezet om onderwijsassistenten en leerkrachten in te zetten voor de flexibele schil om maatwerk te verlenen. Mocht deze extra ondersteuning niet voldoende zijn, dan kan een arrangement worden aangevraagd bij het samenwerkingsverband IJssel/Berkel. Hiervoor moet er een ontwikkelingsperspectief (OP) zijn gemaakt.
Wat is de zorgplicht?
Scholen zijn verplicht om een passende onderwijsplek te vinden voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte. Dit heet de zorgplicht. Of uw kind nu ‘gewoon’ of ‘anders’ leert: elke school heeft de plicht een passend aanbod te doen. Het liefst op de reguliere basisschool. En als dat niet kan, dan op een andere basisschool, in het speciaal basisonderwijs (sbo) of in het speciaal onderwijs (so). Altijd in samenspraak met u als ouder of verzorger. ‘Gewoon als het kan, speciaal als het moet.’
Oudersteunpunt
Hoewel Stichting Poolsterscholen bij de totstandkoming van de content op deze internetsite de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht, bestaat altijd de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet klopt of na verloop van tijd verouderd of niet meer juist is. Stichting Poolsterscholen is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze internetsite.